Medicii ieșeni tratează zilele acestea două cazuri deosebit de grave: o femeie în vârstă de 65 de ani a ajuns în comă la spital după ce a înghițit mai multe substanțe periculoase, printre care și acetonă, iar o altă femeie, tot de 65 de ani, a ajuns la spital cu suspiciune de mucormicoză rinocerebrală, o infecție fungică rară care îi pune viața în pericol.
Primul caz, cel al femeii de 65 de ani, din Vaslui, a avut nevoie de intervenția elicopterului SMURD de la Iași pentru a ajunge cât mai repede în grija medicilor. Femeia a fost preluată în cursul zilei de joi, 2 septembrie, cu elicopterul SMURD și a fost adusă la Iași. În urma investigațiilor făcute de medici în Unitatea de Primire a Urgențelor de la Spitalul „Sf. Spiridon”, a reieșit că aceasta a înghițit mai multe substanțe toxice.
„S-a confirmat consumul de alcool metilic, izopropilic și acetonă. S-a făcut spălătură gastrică și tratament în urgență, care a constat în administrarea de alcool etilic ca antidot. Ulterior a fost transferată pe secția Anestezie și Terapie Intensivă de la Spitalul Clinic ‘Dr. C.I. Parhon’”, a precizat prof. dr. Diana Cimpoeșu, medic-șef UPU-SMURD.
Celălalt caz este al unei femei suspectă de mucormicoză rinocerebrală, o infecție fungică rară, precum și meningită. Femeia a ajuns la spital prima data pe 22 august cu asimetrie facială, dureri de cap și sensibilitate cutanată scăzută pe partea stângă a feței. Pe 27 august a fost transferată la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași unde s-a confirmat și diagnosticul de meningită.
Pacienta are mai multe probleme de sănătate care au apărut de-a lungul timpului: diabet dezechilibrat, ciroză hepatică decompensată, cancer mamar, patologii decompensate care o încadrează în categoria pacienților imunodepresivi.
„În primele zile de spitalizare a fost conștientă și cooperantă. Nu reușea să articuleze cuvinte și nu putea deschide ochii. De asemenea, prezenta o echimoză fronto parentală stângă periorbital superior, intern ochi stâng și periauricular stâng. Pe data de 30 august, pacienta s-a degradat neuronal, nu mai putea articula cuvinte exprimându-se prin sunete. Pentru că echimoza s-a extins foarte mult în scurt timp, rezultatul neconcludent al CT–urilor repetate și tabloul clinic au determinat medicii să solicite RMN și consult neurologic. S-a ridicat suspiciunea înaltă de mucormicoză rinocerebrală cu leziuni ischemice ca și consecințe ale acestei infecții”, a precizat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase.
Specialiștii din Compartimentul de Terapie Intensivă, unde se află internată femeia, spun că prognosticul este unul extrem de rezervat, deși primește tratamentul necesar. În ultimii 10 ani s-au înregistrat 3 cazuri de infectare cu mucormicoză, fiind o infecție fungică rară. Deși această ciupercă nu reprezintă un pericol pentru majoritatea oamenilor, poate provoca infecții grave în rândul celor imunodepresivi. Aceasta regăsește în sol, în plante, în gunoi de grajd, dar și în fructele și legumele în stare de descompunere.